Rannavarje eeltöö

Varjetelgi puhul on kõige olulisem valida õige koht. Lindudel on alati omad meelispaigad, tuleb lihtsalt pidevalt silmad lahti hoida. Varje tasub püstitada alles siis, kui oled kindel, et linnud seal juhuse tõttu pole. Samas ei maksa liiga kaua viivitada, sest on ka muutlikke tegureid, mis võivad mõjutada lindude paiknemist. Näiteks eelistatakse pigem tuulevaikseid külgi ning liigne veetõus või veelangus võib linnud mujale ajada. Lisaks tasub kurvitsaliste(tildrid, rüdid jt) puhul tähele panna, et eriti meelsasti toituvad nad värske adru peal ehk peale torme tasub otsida kohti, kus adru on värskelt rannaribale paisatud. Kui adru pole, siis kurvitsaliste peamine asukoht on ikkagi veepiiril.

Parv rüdisid adruvallil. Telgi võib panna ka otse adru peale.
See pilt pole küll telgist tehtud.

Esimese asjana tasub vaadata, millises ilmakaares on päike sel ajal kui sa planeerid varjes viibida. Vastu valgust on kehva pildistada ja ka varjuala võib liiga pimedaks osutuda. Teiseks tasub vaadata, kas varjele on üldse sobivat maapinda. Mõnikord kõrge veega ei pruugi rannariba lähedal kuiva kohta leidagi. Kindlasti on vaja ka üle vaadata, et kas telgi saab piisavalt madalale panna, et tuleks hea pildistamisnurk (vahel on rannik liiga kõrge või järsu servaga). Väga kivise või künkliku pinna peal ei ole võimatu telkida, kuid läheb vaja head matti ning ei tasu arvestada pikutamisvõimalusega. Ükskord panin küll hunniku adru telgi alla ja tuli suhteliselt pehme ase.

Sain nii esiaugust kui ka uksest korralikke pilte. Küljeauk oli tol ajal veel mõttetult kõrgel.

Sama varje uksest pildistatud vaade @100mm. Linnud tulid lähemale kui lähim teravustamiskaugus. Kahjuks oli pikka aega väga hämar.

Kolmandana tuleb leida telgile selline positsioon, et pildistamisraadius oleks võimalikult suur. Vastavalt objektiivi pikkusest ja pildisoovist tuleb valida kaugus veekogust. Püüa ka läbi mõelda, millised objektid võivad vaadet häirima jääda. Laialdast maastikuarhitektuuri pole küll eetiline rakendada, ent mõned kivid võib ikka eemale lükata ja paar rohututti ära katkuda. Muidu hiljem ei jõua ära kahetseda, kui üks lollakas kõrs lindu lõikama hakkab.

Tahtsin hallhaigruid pildistada, ent sain ka korralikke kurvitsapilte. See ei olnud küll ideaalne koht kurvitsate pildistamiseks, kuna vesi oli madalamal kui mätas ning telk oleks pidanud natuke paremal pool olema

Räägitakse, et varje peab enne kasutamist juba mitu päeva varem paigas olema jne, kuid tegelikult see ei kehti kõikide linnuliikide puhul. Vähemalt oma kogemuste põhjal võin öelda, et kurvitsalistel on küll suva, kas see telk on paigas olnud pool tundi või paar päeva. On juhtunud ka nii, et telk pole veel korralikult püstigi, kui juba linnud platsis on. Pesitsuspaikadel pildistamine on teine teema, kuid mina ei ole seda enam aastaid eetilistel põhjustel praktiseerinud. Mõni asi on ikka tähtsam, kui hea foto saamine.

Heletilder pildistatud eelmisel pildil asuvast varjest.

Eeltöö tähtis osa on muidugi ka vajaliku varustuse kaasavõtmine. Peab olema endal mugav ja akud ning mälukaardid töövalmis hoidma. Kuna päris statiivi enamasti telki ära ei pressi ning nad on liiga kõrged madalaks pildistamiseks, siis tuleb ise midagi leiutada. Olen võtnud samast rannast kive fotoka alla või siis mõned riideesemed alla pannud. Paar korda olen ka kodust puuhalge ja muud kaasa võtnud. Ajaveetmiseks sobivad isegi väiksed raamatud või siis vahel mängin mobiili peal kabet vms. Ei pea pidevalt välja vaatama, vaikse ilmaga kuuleb igat sulpsu, krõpsu vms. Samas ei maksa üle pingutada varustusega, sest mingi maa tuleb ikka kogu kraami seljas tassida.

Ahjaa, ilmateadet tasub ka passida. Tuul ja vihm ei tule kasuks.

3 Comments:

Anonüümne said...

Keegi ujuvvarjest ka midagi kirjutada viitsiks? Et kuidas ehitada jne

Kunter said...

Ma paar aastat tagasi isegi tegin ujuvvarje, aga ei tulnud eriti hästi välja. Ootaks isegi selle õpetust :P

Karl said...

Mina olen viimasel ajal kurvitsalistest vägagi huvitunud olnud, seega oli mulle see artikkel küll kasuks. Eks kunagi pargin ka oma varje randa, loomulikult lubatud kohta.

Postita kommentaar

 
Lendoravale Looduspilt.ee banner