Lofo 1.2009

Tekst: Karl Adami
Pilt: Villem Voormansik

Oli juba jaanuari kuu, kui sees oli pisike ootusärevus. Mida aeg edasi, seda suuremaks see pisike kasvas. Jaanuari lõpus jõudis selle pisikese ootusärevuse tekitaja end ka poelettidele sisse seada. Ma ei räägi mitte mingitest uutest köögikombaini ilukiplidest, mis on Eestis ainulaadsed ja millega saab kaasa ka juhendi, vaid ikka meie kodumaisest loodusfoto ajakirjast - LOFO. Kes veel ei ole sellest ainulaadsest ja väga huvitavast ajakirjast kuulnud, siis tegemist on 4 korda aastas ilmuva ajakirjaga, mil tiraazhi ligikaudu 3000.
Ühesõnaga sai ostetud see huvitav ajakiri eile 1.veebruaril. Ennem selle ostmist olin kuulnud siit-sealt suuri kiidusõnu tehtud töö eest ja ka minu arvates oli juba ennemalt äranähtud kaanepilt paljulubav.
Väga, väga hea meel oli lugeda Roy Mangersnes'iga tehtud intervjuud ja sinna kõrval veel vaadata ka tema kargeid pilte. Hea meel tungis esile just sellepärast, et inimestele meeldib ikka ka põhjapoolsemaid alasid pildistada, mitte ei tormata üksteise võidu Aafrikasse safaritama.
Kuigi terve LOFO on täis väga huvitavat materjali on seal loomulikult selliseid jutte, mis jäävad kas paremini meelde või nad tungivad teistest pisut rohkem esile. Ülimalt headeks lugudeks peaks mina selles LOFOs just 'Kakulugudes' esinevaid jutukesi, millest eriti hästi jäid meelde Jaak Põdra ja Tanel Aruoja huvitava sisu ning kirjeldustega lood.
Kiiduväärt oli ka Tiit Sermanni lugu 'Tihase tiivalööke tabamas', mis on oma kiidusõnad ära teeninud just sellepoolest, et on pööratud just tähelepanu sellele, et alati ei ole vaja pildile saada uhkeid kotkaid ja karusid, vaid ülimalt häid pilte saab ka näiteks tihaste või varblaste hingeellu süvenedes.
Kooli kaasavõttes oli klassikaaslaste pilgud ära võlunud Ülar Tiku pildid veealusest maailmast, mis on ka minu arvates väga ägedad ja värviderohked. Mind köitis aga artikkel 'Euroopa metsikud imed', mis andis selle olemuse kohta nii palju infot, kuigi ma olen seda lehekülge alatasa külastanud ( WWoE ). Sel korral andsid LOFO niiöelda 'tehnikanurga lood' väikese tõuke küllap inimestele, kes pole veel kindlad millist kaamerat soetada. Peale eelpool mainitud autoritele on oma lood ka üles seadnud Arne Ader, Sven Zacek, Toomas Ili, Jan Siimson ning Margus Muts.
Vigadest võiks loomulikult ära mainida selle, et siiamaani pole paljude piltide alla kribatud tehnilist külge. Muidu on ajakiri jätkuvalt väga kõrgel tasemel, niiet tuleb loota et järgmised numbrid näevad ka ikka ilmavalgust.

0 Comments:

Postita kommentaar

 
Lendoravale Looduspilt.ee banner