Tausta olulisusest lähipildistamise näitel

Kõik fotograafid teavad, et taust on tähtis pildi osa. Kuid tegelikult on taust eriti tähtis komponent ilusast pildist. Imelise pildi, millel on kõik alates kompositsioonist kuni täpse särituseni kenasti paigas, suudab siiski kole taust rikkuda. Aga niigi saasta pilti kole taust eriti halvemaks ei tee. Ja üksnes hea taust ei päästa kehva pilti. Taust on nagu täpp i peal, mis teeb pildist foto.

Artikli koostasin makrofotograafia näitel väga ilmsel põhjusel - lähipildistamisel on fotograafil tausta kõige lihtsam ise valida. Kõigest pisut muudetud võttenurk võib anda hoopis erineva tausta. Samas ei ole pildistajal selles vallas erilist kaasarääkimise võimalust, kui objektiivi ees on metsaloom - põhimõtteliselt ainsaks variandiks on taust, mille valib loom.

Põhimõtteliselt saab makropiltide taustad jagada kaheks: ühtlased (udused) ja mitteühtlased. Üldiselt on lihtsam kenasid pilte teha uduse taustaga, kuna säbruline taust mõjub häirivalt. Siiski võib tulemus olla väga hea, kui on võimalik panna selline taust foto kui terviku heaks tööle.
Närvilise taustaga pilt. Üle terve kaadri jooksvate heledate oksaraagude pärast hakatakse pilti kindlasti mõnitama. Kui neist mingi tore muster moodustuks, oleks ehk teine asi..

Selline ühtlane taust on alguses täitsa äge, aga on väga lihtsalt saavutatav (kasuks tuleb see, kui põhiobjekti taga asuvad asjad on võimalikult kaugel, kui kasutada lahtisevõitu ava ja kui objektiivi saab millimeetrite poolest vähemalt lühikeseks teleks nimetada). Oma tavalisuse pärast küllalt igav tagaplaan.

See on juba palju huvitavamat värvi taust, mille tegi võimalikuks hoolikas rakursivalik, mis jättis piibelehemarja taha vahtralehe, mis kattis terve tausta.

Taustaõpetus eriti edasijõudnutele - taustal on värvide üleminek. Ehkki antud juhul küllalt hale näide, võimaldab selline kombineerimine saavutada väga atraktiivseid tulemusi.

Taust võib olla informatiivne nagu sellel pildil kiilist - aimatavad lained räägivad sellest, et too putukas armastab elada vee läheduses.

Erinevate taustade püüdmine võib tuua väga põnevaid fotosid ka muidu tavalisevõitu objektidest. Põhiline on katsetamine. Kuna makrohooaeg on looduses kohe algamas, siis soovin indu proovimiseks!

2 Comments:

Anonüümne said...

Kas mõni autori pilt on kuskil mõnitusobjektiks langenud. Pole varem kohanud sellist olukorda. Kritiseeritakse vast küll aga kas mõnitatakse?

Villem said...

Ei ole tõesti. See oli öeldud tugeva liialduse ja irooniaga, paraku ei väljendanud ma ennast siis piisavalt selgelt.

Postita kommentaar

 
Lendoravale Looduspilt.ee banner