Pildistamine vihmas

Fototehnikaga kokku puutunud inimesed teavad, et vesi ei ole sellise tehnika sõber. Veekahjustuse saanud kaamera või objektiivi remont võib minna väga kalliks. Seega on mõistlik mitte testida oma kaamera piire, isegi kui seda reklaamitakse kui 'weather proof'. Siiski võib läheneda ka niipidi, et kõige tähtsam on pilt, tehnika seisukord aga teisejärguline. Kui kasutada pisut abivahendeid, on aga riskitegureid võimalik langetada.

Kõige lihtsam ja loogilisem viis kaamerat kuivana hoida, on seda lihtsalt vihma eest varjata. Sobivate vahendite otsimisel tasub kasutada oma loovust ja käepäraseid vahendeid. Tillukese taskukaamera varjab käega, peegelkaamera kaitseks võib kasutada mütsi, jakki või kilekotti - kõik testitud lahendused ja mingil määral isegi toimivad. Kõige kindlam neist on kilekott, milles kaks auku: üks eespool objektiivile, teine taga, et saaks kätega kaamera seadeid muuta. Sarnase asja võib teha ka vihmakeebi varrukast, saab vastupidavam. Kel raha palju, võib sellise londi isegi poest osta.

Nende viljapeade pildistamiseks vihmas kasutasin kaamera ja objektiivi kaitsena kilekotti, millesse olin teinud lisaks ühe augu objektiivi jaoks.

Vihmasajus on väga oluline hoida piiskadest puhtad kaamera kaks elutähtsat 'auku', milleks on loomulikult objektiivi esimene klaas ja okulaar. Objektiivi esimese läätse kaitseks tasub päris kindlasti kasutada varjukit, mis eriti hästi aitab pikkade teleobjektiivide puhul. Okulaari kaitseb näiteks käega varjamine, kui parasjagu ei pildistata. Niiviisi on hea kaamerat kanda objektiiviga ots allpool.
Vihmasajus pasknääri tabasin varjest pildistades. Kuna varjetelgist oli väljas ainult objektiivi varjukiosa, ei olnud sademete pärast muret.

Teine väga oluline aspekt peale kaamera tervise, millele tähelepanu pöörata, on fotgraafi enda tervis. Vihmas läbimärjaks saanuna hakkab kergesti külm ja enesetunne võib langeda. Selline fotograaf ei saa enam mõelda ainult sellest, kas parem on kadreerida see ahtalehine põdrakanep paremale või vasakule nurka. Siis ei tule pildistamisest midagi välja ja kogu vihmas külmetamine muutub mõttetuks. Mõistlik on hankida kvaliteetne riietus, sest see on ka investeering tervisesse.

Minu isiklik kogemus vihmas pildistamisega liiale minekust pärineb üleeelmise aasta lõpust, kui talve asemel tuli taevast mingisugust vedelavõitu lörtsi. Ei sadanud just eriti tihedalt, kuid ilm oli niiske ja sadu kogu aeg ühtlane. Fotoaparaadiks oli Nikon D80, mis tootja andmetel ei ole ilmastikukindel. Sellest hoolimata ei olnud kaameral loomulikult mingisugust katet vihma eest ja mõni tund vettimist jättis oma jälje - on/off nupp lakkas töötamast. Ülejäänud funktsioonid paistsid toimivat. Õnneks ilmnes viga juba siis, kui oli võimalik ruttu autosse aparaati kuivatama minna ja esimese asjana aku järelt võtta. Mõne aja pärast asi toimis jälle ja töötab siiamaani:-)

Veel fotograafide kogemusi karmi ilmaga pildistamisest leiab Thom Hogani veebilehelt (kahjuks ainult Nikoni tehnika kohta): http://www.bythom.com/experiencesweather.htm

Kui hinnata õigesti riske, mis kaasnevad märja ilmaga pildistamisel, ja kasutada meetmeid tehnika kaitseks, tasub kindlasti proovida vihmas pildistamist. Langevad piisad annavad sageli fotole kõvasti eriilmelisust juurde. (Väike vihje: tumedal taustal on piisad paremini näha:)

0 Comments:

Postita kommentaar

 
Lendoravale Looduspilt.ee banner