Startrails


Startrails on lihtne tarkvaraline abimees täheradadest piltide tegemiseks. Selle programmi kirjutas saksa programmeerija ja hobifotograaf Achim Schaller. Kahjuks on asi saadaval ainult Windowsi opsüsteemide jaoks ja kodulehe andmetel on programmi viimane uuendus aastast 2005, seega arvutimaailma jaoks langeb see kokku perioodiga, mida kutsutakse uuemaks neoliitikumiks. Aga see ei muuda midagi, sest ta toimib. Ma tean, et sama asja saab ka paremate vahenditega teha, aga need programmid kipuvad tasulised olema.

Startrailsi kasutamine on väga lihtne, kuid enne seda on vaja minna välja pildistama. Programm vajab portsu üksikuid pilte, mis liidetakse kokku ja tähtedele tekivadki pikad sabad taha (seda on väga lahe vaadata, kuidas täherajad aina pikenevad sedamööda, mitu pilti on kokku liidetud.) Pildid tuleks teha kõige pikema säriajaga, mida kaamera võimaldab (kui välja arvata bulb-režiim), enamasti on selleks 30 sekundit, kaamera peab olema sarivõttele sätitud ning puldi abil päästikunupp alla lukustatud. Nii teeb kaamera minutis 2 pilti, tunniga aga juba 120. Kui kaua pildistada, on loomulikult enda otsustada. Soovi korral on võimalik kasutada ka pimekaadreid - selleks tuleb kohapeal teha kaetud objektiiviga pilte, mis oleksid samade parameetritega 'päris' piltidega. Nende põhjal lahutatakse pildist müra. Pole seda ise kasutanud ja ei tea, kui head efekti annab. Valmis pilte saab salvestada JPEG, TIFF ja BMP formaati.

Milleks kõik see jamamine, kui lihtsam oleks sama pilt teha ühe pika säritusega? Põhiline eelis on selles, et taeva heledust on lihtsam kontrollida kui ühe pika säriga. Lühema säriajaga ei korja sensor üles eriti palju valgusreostust.
Siin on minu mäletamist mööda kokku liidetud 81 pilti ehk umbes 40 minuti jagu keerlemist.

4 Comments:

Anonüümne said...

Kaua see programm neid 81-te pilti kokku monteeris?

Villem said...

Kahjuks ma seda täpselt ei mäleta. Ilmselt oli see midagi suurusjärgus 10 minutit. Igatahes on siin täpsest arvust vähe abi, sest see sõltub väga tugevalt arvuti võimekusest ja pildifailide suurusest.

Arvi Anderson said...

Üks hea asi veel, miks too programm tundub kasulik olevat on see, et päris mitmel kaameral läheks sellise säri peale sensor juba väga kuumaks ning pildile tekiksid äärtesse ning mujale laiguti värvilised plekid.

Karl Adami said...

Kel plaanis öötaevast pildistada võiks ka neile soovitustele pilgu peale visata:
http://www.dennismammana.com/skyinfo/phototips/skyphoto_nightsky.htm

Postita kommentaar

 
Lendoravale Looduspilt.ee banner