Wild Wonders of Europe



Eelmisel aastal kutsuti ellu projekt nimega Wild Wonders of Europe (edaspidi WWoE), mille eesmärgiks on tutvustada 700 miljonile eurooplasele Euroopa metsikumaid paiku ja neis elavaid elukaid ning näidata neid Euroopa parimate fotograafide perspektiivist lähtuvalt. Selleks on kokku kutsutud üle 60 tuntud fotograafi erinevatest Euroopa riikidest nagu näiteks Jari Peltomäki, Vincent Munier, Staffan Widstrand, Pal Hermansen, Christian Ziegler jt maailmanimed. Üks peamisi ideid selle projekti juures nägi ette, et kõik fotograafid pildistavad väljaspool oma kodumaad. Nii on raskem loodushetke valida ja peamise visuaali eest peavad hoolitsema need võrratud kohad ja liigid, keda eurooplastele tutvustada soovitakse. Ühesõnaga taheti viia missioonid (pildistamisülesanded, mis igale fotograafile anti) võimalikult lähedale ka tavalisele kõrvalvaatajale. Umbes nii, et nähes WWoE blogis (http://www.wild-wonders.com/blog/) pilte näiteks Teravmägedest, Iirimaa merelindudest või Soome karudest, on igal inimesel võimalus minna neid samu imesid vaatama. Eeltööd tuleb ikka teha, sest kõiki välismaale pildistama minevaid fotograafe toetasid kohalikud nii ideede kui ka kontaktidega. Aga otsing Google’is stiilis „bear photography in finland“ annab kohe otsa kätte. Samamoodi on ka teiste metsikute imedega.



Eestit esindasin fotograafina mina ja Eestisse tuli pildistama Lassi Rautiainen. Me olime nagu vahetuskaup, sest minu ülesanne oli minna Soome Lapimaale. Minu ülesanne oli pildistada Lapimaa muinasjutulisi lumemaastikke ja neil külma trotsivaid sulelisi – habekakku, musträhni, vesipappi ja karismaatilist laanenääri. Lassi ülesanne oli püüda metskitse, tutkaid ja rohuneppe.

Minu veebruarikuistest seiklustest saab lähemalt lugeda siit: SVEN Z.



Lassi käis Eestis maikuus ja tema tegemisest pole pilte ja lugu veel üles jõudnud. Eks tuleb seegi peatselt. Umbes siis kui karupildistamise hooaeg Soomes läbi saab...
Projekti lõputähtajaks oli juuli 2009 – ühesõnaga on missioonid praeguseks läbi ja nüüd tegelevad projekti ellukutsujad: pildimeistreid Staffan Widstrand Rootsist, Suurbritannias tegutsev Peter Cairns ja noor sakslane Florian Möllers lõpptulemuste kokkupanemisega. Esimene koht, kus projekti kohta lugeda saab ja kus uusi pilte näeb on 2010 aasta alguses ilmuv National Geographic ajakiri. Neid pilte tasub oodata, sest neid ei tohtinud mujal avaldada. WWoE veebilehel on üleval tõelised pildipärlid, kuid need on alles nö teise valiku materjal. Seega NGs ilmuv saab olema tõeline maiuspala.



Lisaks NGle ilmub järgmisel aastal suur raamat, mis võtab Euroopa magusamad kohad looduses uhkete piltidega kokku. Kolmandaks hakkab Euroopa pealinnasid mööda tuuritama monumentaalne välinäitus. Ees on põnevad ajad.

4 Comments:

Karl said...

Ma juba täna tegin riiulis nende kahe paberkandja jaoks ruumi. Ma ei ole päris kindel kui suur see raamat ka olla võib kui sinna kavatsetakse kõik Euroopa ilusamad kohad piltide näol sisse suruda. Mina olen näinud wwoe kodulehe pealt, et neid pilte on kõvasti ja kui sa Sven veel märkisid ära siin artiklis, et neid hämmastavaid pilte on veelgi, siis ma tõesti ei kujuta ette kuhu tõmbavad need raamatu kokkupanijad piiri ja egas sa ei tea veel Sven, et umbes mis ajal see raamat võiks ka ilmuda? (ma mõtlen kasvõi aastaaega)

Sven Z. said...

Ei oska öelda täpselt. Esimesed õigused on NGl ja raamat ei saa kuidagi sellepärast ilmuda varem, kui NG artikkel. Seegi on aga lahtine, on öeldud, et tuleb 2010 aasta alguses. Ma ei kujuta, mis see algus olle võib? Kuni juuni ilmselt. Raamat siis pärast seda ehk vast seal sügise kandis.

Tõnis Tuuga said...

Ei jõua ära oodata:) Sulle aga edu uutes projektides!

Sven Z. said...

Aitäh Tõnis! Sama sulle ka!

Postita kommentaar

 
Lendoravale Looduspilt.ee banner