FastStone Image Viewer - piltide vaatamiseks arvutis

(Foto: Faststone.org)

FastStone Image Viewer on väärt vabavaraline tööriist arvutiekraanilt piltide vaatamiseks. Olen seda kasutanud juba päris pikka aega ja selle eest pean tänama Arvi Andersoni, kes mulle Faststone'i soovitas. Kuna mul ei ole siiani seoses selle programmiga ühtegi probleemi esinenud, siis mõtlesin, et on paras aeg seda teistelegi soovitada.

Põhjaliku nimekirja, mida FastStone Image Viewer oskab, leiab FastStone kodulehelt siit. Varem kasutasin piltide vaatamiseks Windowsiga kaasas olnud pildisirvijat. Sellega võrreldes jäi kohe silma RAW tugi ja kiirem kasutajaliides (suurendamine, sirvimine, võrdlemine jms on mugavamalt lahendatud).

Mulle on tohutult meeldima hakanud see, kuidas toimub piltide vaatamine täisekraanil - järjest pilte sirvides ei ole ekraanil midagi üleliigselt, ent kõik vajalik on ometi kohe saadaval. Pildile vajutamine suurendab selle 100%ni ja võimaldab hiirt lohistades sellise suurendusega pildil ringi kruiisida - äärmiselt mugav viis teravuse hindamiseks. Kui teravuse näeb ära pelgalt 1 klikiga, siis exifi vaatamiseks ei lähe tarvis sedagi: piisab kursori viimisest vastu ekraani paremat serva. Samasugused peidetud menüüd tulevad välja vastu teisi servasid minnes.

Päris tarvilikuks on osutunud ka mõned lisafunktsioonid, näiteks võimalus automaatselt resize'da või rename'da suurt hulka pilte. Kiiduväärt on paindlikkus kõikvõimalike seadete tegemisel, näiteks võib piltide taga oleva tausta värvi sättida täpselt selliseks nagu on enda kodulehel, kui sellest peaks abi olema.

4 Comments:

andres said...

Kas faststone-st laseb pildi ka PS-i avada ?

Villem said...

Laseb ikka. See on päris mugav asi, sest välise programmiga avamiseks on olemas kiirklahvid Mul on näiteks sätitud nii, et pildi avamiseks PS's tuleb vajutada E'd.

janark said...

On tõesti väga hea tasuta tarkvara - kasutan seda ka juba päris pikalt, kõik vajalik olemas.

Vaido said...

See oli hea vihje - esimesel hetkel tundub küllaga häid omadusi olevat... Seni olen kasutanud Picasat, kuid RAW-failide avamise kiiruses on Faststone pikalt ees. Lisaks Villemi kirjeldatud täisekraanivaates toimivad funktsioonid.
Kohe meeldis ka võimalus oma lemmik-kaustu ise organiseerida ning vajalikke lisarakendusi kiirklahvide alla panna. Ja need on alles esimese 20 minuti emotsioonid :-)
Ainult et... Ühtegi piltide-kaustade otsimisviisi ei hakanud silma?

Postita kommentaar

 
Lendoravale Looduspilt.ee banner