Ilm ja pildistamine

Loodusfotograafile on ilm väga oluline - sellest sõltub palju: näiteks valgusolud, säriaeg ja pildistaja tuju. Pilves ja sompus ilm ju eriti kaamerat kätte võtma ja loodusesse minema ei kutsu. Olenevalt aastast ja aastaajast võib aga sellise ilmaga perioode Eestis päris palju olla. Samas kui võrrelda mõne teise maailma paigaga - näiteks Lõuna-Inglismaaga, kus pilves, tuuline ja jahe on suurem osa aastast, siis võime üsna rahul olla. Eesti on ilma mõttes tegelikult nagu ideaalpaik - meil on neli(kohati viis:)) aastaaega ja absoluutselt igasuguseid ilmaolusid, mida ette võib kujutada. Tõsi, viimaste aastate talvedega päris rahul ei või olla - natuke liiga vähe on olnud lund ja külma. Tõelise talve otsijad on pidanud Lapimaale minema, aga kel on olnud tahtmist ja aega, on saanud ka kodumaal teha korralikke lumiseid talvepilte.
Suure-Jaani kandis peale 28. veebruari öist lumesadu

Pildistamine erinevates ilmaoludes paneb proovile ka fototehnika, mida ekstreemsete olude eest kaitsma peab. Kaamerad nagu muu elektroonikagi on eriti just niiskuse suhtes väga tundlikud, seetõttu tuleks ettevaatlik olla, kui taevast midagi alla tuleb ja ka talvel fotokat tuppa tuues. Et suurest temperatuurikontrastist kaamera sisse vesi ei kondenseeruks, tuleks see tuppa tuua fotokotis või siis tihedalt suletud kilekotis. Ka vihmasajus pildistades võib kilekott kasulikuks osutuda - sellega annab vähese vaevaga kaamera veekindlamaks teha: koti põhja auk objektiivi jaoks ning kilekott üle objektiivi ja kaamera tõmmata. Kuigi vihmane ilm pildistamiseks eriti meeldiv ei tundu, tasuks teinekord sellisegi ilmaga kaamera kätte võtta. Vihmas tehtud pildid tunduvad ka meeleolukamad ja meeldejäävamad (võib-olla sellepärast, et neid tehakse vähem kui ilusa ilma fotosid:)).

Lepalehed juulikuises vihmasajus

Kuigi Eestis võib esineda igasugust ilma, on enamasti siiski ülekaalus pilvise taevaga päevad. Seda enam tuleks hinnata neid kordi, kui selges taevas särab päike. Sellise ilmaga oleks lausa patt toas istuda. Suvel tuleb meeldivaima valguse saamiseks küll varakult uni lõpetada, kuid tõenäoliselt on saadavad pildid varajast tõusmist väärt. Selge suvehommiku valgus lihtsalt on ilus :)

Metskits varahommikustes päiksekiirtes

0 Comments:

Postita kommentaar

 
Lendoravale Looduspilt.ee banner