Üleujutusalade kaardistamine radarsatelliitidega Eestis sel kevadel

Üleskutse loodusfotograafidele – andke oma panus uurimistöö õnnestumisse


Meetodi kirjeldus

Radarsatelliitide pildid ei paista esmapilgul kuigi ilusad. Sellegi poolest on neil kasulikke omadusi – neilt paistavad suurepäraselt välja veega kaetud alad. Lagedad sileda veepinnaga (jääga) kaetud alad on mustad ja märg mets on valge, vt näiteks all olevat Euroopa Kosmoseagentuuri ENVISAT-i pilti.


Joonis 1 Alam-Pedja ala radarsatelliidi pildil 2. aprillil 2010 (ESA/ENVISAT ASAR, 2010)


Sel kevadel toimub esmakordselt Eestis üleujutusalade kaardistamine radarsatelliitide abil, mis võimaldab senisest palju täpsemalt teada saada üleujutusalade asukohad ja pindala. Uurimistöö pea-eesmärgiks on teaduslike ja populaarteaduslike artiklite avaldamine. Õnnestumise korral ilmub lühike kirjatükk ka 7vaadet ajaveebis.

Fotode tegemise juhend

Korrektsete järelduste tegemiseks on vaja paralleelselt satelliidiülelendudega teha ka välitöid, et viia omavahel kokku satelliidipildilt paistev muster reaalsete välitingimustega.


Kõik loodusfotograafid, kes te liigute lähipäevil Alam-Pedjal ja Soomaal ja soovite anda oma panuse uurimistöö õnnestumiseks – palun tehke üleujutusaladest pilte. Piltide kõrge kunstiline tase pole esmatähtis, kuid oluline on teada iga pildi tegemise kellaaega-kuupäeva ja asukohakoordinaate. Väga abiks on ka pildi vaatesuuna määramine ilmakaare täpsusega. Pildi koordinaatide määramisel kasutage võimalusel GPS-i, selle puudumisel võib asukoha määrata kaardilt käsitsi. Kõige mugavam on ilmselt GPS teekonda salvestama panna, hiljem saab jäljelogist ilusti piltide tegemisele vastavad teekonnapunktid üles otsida.


Satelliitide ülelendude ajagraafikust tingitult oleks eriti väärtuslikud 4. , 5. või 6. aprillil Alam-Pedjal tehtud pildid ja 9. või 10. aprillil Soomaal tehtud pildid.

Uurimistöö illustreerimiseks sobiksid ka lihtsalt ilusad ja huvitavad pildid sellekevadisest suurveest, kui kellelgi on pakkuda, kasutaksin neid hea meelega. Kõikide kasutatud piltide puhul viitan loomulikult algallikale.

Täiendavate küsimuste korral: kaupo.voormansik@ut.ee

Kaupo Voormansik

Tartu Ülikool ja Regio

3 Comments:

Meelis said...

Küsin Kaupo käest, et kas oled saanud pilte ka tänu sellele üleskutsele?

Kaupo Voormansik said...

Ei ole veel kahjuks saanud. Lähen reedel ise Soomaale asja uurima.

Allar Joandi said...

Tere Kaupo!
Sai muidu Alam-Pedjal 3., 4., 6. ja 7. aprillil palju pilte ja ka videot tehtud. Kellaaja ja kuupäeva loeb exifist välja, paraku asukohakoordinaate mul küll käepärast ei ole. Kui oled siiski huvitatud, võid mulle e-maili saata: Allar.Joandi@mail.ee

Allar Joandi

Postita kommentaar

 
Lendoravale Looduspilt.ee banner