Konn -> Kudu -> Kulles -> Konn

Ühed kevadkuulutajad on meiemail konnad, kes igal kevadel panevad aluse uuele elule. Harilikult on kudemispaikadeks mõned vaiksemad jõesängid, linaleotamisaugud, metsatiigid, järved, soisemad alad või siis tiigid inimeste läheduses. Kõik meie konnad on looduskaitse all, niiet katsuge ainult neile viga teha või neid ohustavalt häirida. Kuna näiteks rohukonnad, rabakonnad ja kärnkonnad on juba kudenud, siis võib leida erinevatest veekogudest kõiksugu kudumaterjali, mille pildistamisel tuleks samuti olla ettevaatlik. Kudu keskel tegutsevad juba ka kullesed, kuna aeg on juba sealmaal. Tegelikult on see kudust järgmise konna areng päris pikk protsess, mida siinkohal sügavamalt lahkama ei hakkaks. Kes tahab erinevate konnaliikide kohta lugeda, siis tehku seda siin: Loodusõpe (PS! Huvitav ning hariv lugemine)
Ka sel aastal olen kohanud erinevaid kudukogusid, mis on kahjuks kuivale jäänud. Pole midagi teha, nõnda see loodus kord toimib.
Kudu ja kulleste pildistamisel tuleks tõepoolest silmas pidada seda, et kuidagimoodi ei tatsaks või ei läheks kudukogudele või kullestele vastu, et mitte vigastada neid. See on ikka selle eesmärgiga, et areneda saaks piisavalt suur hulk kulleseid konnadeks, keda oleks suve lõpus või järgmine aasta ka võimalik pildistada. Kudu ja kulleste pildistamisel makroobjektiiviga avaneb meie ees väga huvitav ning salapärane maailm, Omaette Maailm. Mind isiklikult häirib liigintensiivne päikesevalgus, mis pildistamise ajal veepinnale langeb. Selle vältimiseks otsin mõne varjulisema koha või püüan varjata intensiivset valgust mõne eseme või enda kehaga. Kuigi vahest võib ka see intensiivne valgus aidata kaasa mõnusa pildi valmimisele. Vajalik oleks statiiv, distantspäästik ja ka makroobjektiiv, kuid miks mitte ka kasutada peegeldit, vaherõngaid ja ka polarisatsioonifiltrit. Ega kudu ja kulleste pildistamises midagi väga keerulist nüüd ka pole. See nihverdamine võtab küll omajagu aega, kuid see on seda väärt, seega proovige!
Veel head lugemist, lisaks loodusõpe kodulehele, konnade pildistamisest Jaanus Järva artiklis "Kuidas
pildistada konna?".

Siin tehakse suuri tegusid. :)

Kudu ja kulleste keskel võib tegutsemas kohata näiteks erinevate putukate vastseid.
Kullesed on tihtipeale üsna püsimatud ning kogunevad üprsiki veepinna lähedale suurtesse pundardesse.


Langenud, uus eluhakatis kõrval.


Kullesed keset pärlimerd.


Kudu pinnal võib kohata tegutsemas kõiksugu erinevaid putukaid, olgu nendeks kas siis ämblikud või mõned põrnikad.

PS! Kuna pildid suuremalt siin postituses ei avane, siis vaata neid pilte suuremalt siin: Galerii

2 Comments:

Villem said...

Päris mitmekülgset materjali on sul õnnestunud hankida, see on väga hea! Ma olen ka kulleste otsimise pilguga tiike, kraave, lompe ja madalamaid kohti järve ääres vaadanud, ent polegi leidnud kedagi. Kurgi on vist ikka liiga palju.

Meelis Kalev said...

Minu vaieldamatu lemmikpilt sellest pildiseeriast on "Kullesed keset pärlimerd". Kas selle kulleselombiga läks õnneks ja väikesed konnapoisid pääsesid mõnda suuremasse veekogusse?

Postita kommentaar

 
Lendoravale Looduspilt.ee banner