Säästuvariant sensori puhastamisel

Mõtlesin, et peaks tegema enne suurt suve oma varukaamera sensori puhtaks. Kuna kaamerat enam looduse jäädvustamisel ei kasuta, ei olnud vajalik kaamera kalli raha eest seest puhtaks teha. Overallis tehakse sensor puhtaks umbes 400-500 krooni eest. Oli vaja leida soodsamaid viise. Mõeldud, mindud. Photopointi kaupluses oli müügil sensoripuhastuse pulgakesed. Kuna kliendikaardiga sain toote veel eriti soodsalt(199kr), siis valisin vähemmaksva viisi saamaks oma kaamera sensor sodist puhtaks.
Astusin kauplusest rõõmusui välja, kilekotis loksumas Green Clean Wet&Dry puhastuspulkade karbike.
Hea on see, et karbikeses on kolm kuiva ja kolm niisket puhastuspulka. Seega- sensorit saab puhastada kolm korda! :)
Laetud aku kaamerasse pandud, lülitasin kaamera katiku sensoripuhastuse ajaks manuaalse režiimi peale. Siis tegin fotopoest ostetud pumbaga mõnikümmend korda "shuh-suh-shuh", et sensorilt minema puhuda suurem/lahtine sodi.
Esmalt tuleb pakendist välja võtta märja otsaga pulgake ja tõmmata üle sensori paar korda. Võimalikult kähku võtta kätte kuiva otsaga pulgake ja ruttu(kuid õrnalt) tõmmata sensor puhtaks. Minu ehmatuseks jäi sensorile koledad märjast lapikesest tingitud kuivamislärakad, mille ärasaamiseks tuli kuiva pulgakest lausa sensori peal lausa nühkida edasi-tagasi. Mõned korrad isegi hingasin hingeauru sensorile, et kuivanud lärakaid sensorilt paremini eemaldada oleks.
Kuigi kauplusest öeldi, et pulki ei tohi vajutada, vaid lasta pulkadel enda raskusel liuelda mööda sensori pinda siis mina pidin kasutama kuiva lapiga pulgal ikkagi väikest survet. Mingi väike täks tuli sensorile, aga see oli tõeliselt väike ja testipiltidelt ka mingeid jälgi ei näinud olevat.
Sensor sai meeldivalt puhtaks, meeldivalt odavalt.

Soovitan GreenClean Wet&Dry Sweeper`i sensoripuhastuse pulgakesi kasutada vaid odavamatel kaameratel, mida hoitakse nn varukaamerana. Juhul, kui peaks juhtuma iga piltniku õudus- sensori kahjustamist, ei ole finantsiline kaotus nii suur.
Mitte mingil juhul ei soovita sellist sensoripuhastusmeetodit kallite professionaalsete kaamerate puhastamisel.

Õpetusvideo sensoripuhastamisest: http://www.green-clean.at/en/camera/sensor-cleaning-system/

Kolm jäädvustust kolmel sensoripuhastuse etapil:
Pilt enne puhastamist. 350D sensorit ei ole puhastatud 2006. aastast.


Pilt pärast puhastuspintsli pumba ja Green Clean Wet&Dry puhastuspulkade kasutamist.


Pilt pärast puhastuspintsli pumba veelkordset kasutamist.
Piltide tehniline info: 30sek, f/45, iso400 @105mm

4 Comments:

Anonüümne said...

Mul ootab kaamera sama toimingut, aga ise küll puhastama ei julge hakata. Just nende tekkida võivate laikude pärast. Kogemus näitab, et iga klaasipesu vedelik ei puhasta ka klaasi mitte just kõige paremini. Hetkel pidasin silmas aknaklaasi, aga sama võib olla sensori puhastusel. Seega ootan tulemuslikumat kogemust:) /Gaida/

Meelis Kalev said...

Tore, et Gaida sõna võtab :)
Selles osas on sul täitsa õigus, et iga klaasivedelik, sh. ka spetsiaalne objektiivi puhastusvedelik, ei ole hea( mul määris klaasi veel rohkem).
Võtsin julguse kokku ja puhastasin ka oma igapäevase kaamerasensori(40D) ära. Sain ka ühe kogemuse võtta rikkamaks- kui märja lapiga on sensor üle käidud siis tuleb koheselt sensor kuiva pulgakesega üle käia. Tulemus oli täitsa poks. Esimene kord oli küll jube tunne minna sensori kallale, aga teine kord polnud viga.

Anonüümne said...

Lasin abikaasal sensori ära puhastada (oma käsi peale puugihammustust ei ole nii kindel enam) sama komplektiga . Asi toimib, aga ehk on välja pakkuda "säästukat" ka objektiividest tolmu eemaldamiseks? /Gaida/

Meelis Kalev said...

Rõõm kuulda, et toimis!

Postita kommentaar

 
Lendoravale Looduspilt.ee banner