Looduses liikuja abilisest GPSist


MIS ON GPS?
Tänaseks päevaks teavad ilmselt kõik, et GPS on üle maakera töötav elektrooniline abimees asukoha määramiseks, aga hulgaliselt rohkem põnevaid fakte leiab Wikipediast eesti ja inglise keeles. Seepärast ei hakka ma seda kavalat juttu siia refereerima.

MILLEKS SEDA KASUTADA SAAB?
Loomulikult on GPSi kõige tähtsamaks ülesandeks metsa ära eksinud loodusfotograaf rajale tagasi suunata:~) Aga tegelikult võib selle targa karbiga tõesti pisut julgemalt tundmatutes piirkondades ringi sammuda. Kaardiga GPS näitab suhteliselt täpselt ära isegi metsa ja lageda ala piirid, sageli ka kitsad metsateed. Praeguse seisuga peaks kõige täpsem Eesti kaart olema Regio pakutav. Looduses navigeerimisel võib väga kasulikuks osutuda vist kõikidel käsi-GPSidel leiduv teekonnapunktide (waypoints) märkimise võimalus - paarimeetrise veaga saab paika panna kasvõi muidu raskesti leitava varje asukoha või mingi tähelpanuväärse paiga metsas. Lisaks on lihtsalt huvitav teada saada, kui mitu kilomeetrit ja meetrit üks metsaretk pikk on.

Otseselt navigeerimisega seotud omadustele lisaks sisaldab enamik käsi-GPSe hulganisti muid toredaid ja vajalikke funktsioone. Üks olulisemaid on kindlasti Päikese tõusu- ja loojanguaeg just täpselt selles kohas, kus hetkel viibitakse (või suvalises punktis Maal). Sama info on saadaval ka Kuu kohta, loomulikult koos faasidega - öösel pildistajale äärmiselt tähtis. Lisaks sellele on võimalik vaadata vastavat visuaalset skeemi Päikese ja Kuu kohta, mis pakub teavet sellest, kus ilmakaares nad mingil kindlal kellajal ja kuupäeval on. Kasulik näiteks selleks, et ligikaudu määrata ära nurk, kust Päike tõuseb.


KUIDAS OSTA?
Käsi-GPSide valmistajatest on tuntumad tegijad Magellan ja Garmin. Ilmselt nende kahe hulgast valides päris alt minna ei saa, siiski tuleks jälgida, et aparaat oleks kaartide toega, aga uuemad masinad seda on. Garmin.ee'st ostes saab detailse Eesti kaardi tasuta kaasa.

0 Comments:

Postita kommentaar

 
Lendoravale Looduspilt.ee banner