Vesiloodi abi looduses

Kes meist ei oleks kunagi ehituspoodidest saadaoleva vesiloodiga uurinud pinna viltusust või tasasust? Nähes, et õhumull on loodis olemise asemel äärtes, teeme omad järeldused- loodi toetuspind on kaldus. Lähtudes vajadustest ja võimalustest korrigeerime defekti.

Seades sammud looduse poole koos kaameraga, kus ees võib oodata imekaunis maastik ning lummav valgusmäng pilvedel võib sealgi tekkida olukordi pildi horisondi sirgusest. Lisaks peaaegu täiuslikule pildile pildil olemas ka sisu, mis lisab pildile lisaväärtuse. Sarnases olukorras, tekib tahes tahtmata väike ärevushoog. Peas hakkavad keerlema aina rohkem küsimusi. Kas jõuan pildi ennem ära teha, kui valguskiired lõpetavad „mängimise“? Kas tuleks äkki proovida ka vertikaalset ülesvõtet, lisaks portsu maastikuformaatidele? Horisont paistab ka paigas olevat. Peatu korraks. Tee pilt ning kontrolli kaamera ekraanil kuvatud kujutise silmapiiri. Jah, tunduks nagu tõesti natukene viltu olevat, kuid kaamera pildiotsijast paistab siiski sirge. Kui aeg tõukab tagant, siis suure tõenäosusega jääbki viimistlemata pilt tegemata. Kodus olles saab imevigur Photoshop ka ju horisondi sirgeks timmida. Natukene piksleid ja aega kulub, kuid tulemus tuleb peaaegu samahea, kui kohapeal pildistades oli lootust saada. Kas aga aega jätkub kodus tegeleda mõõtmise ja lõikamisega? Tänapäeva kiire elutempo juures paljudel inimestel arvatavasti mitte.

Et pääseda kodus arvutiekraanil horisondi sirgu ajamisest, omades endiselt täiskaadrit, tuleb appi võtta pisike, kuid vajalik abimees- välgu pesasse kinnitatav vesilood. Tavaliselt on saadaval kas kahe või kolme õhumulliga lood, mis aitab juba ennem pildi tegemist kaamera horisondi suhtes sirgeks paigutada. Eriti suur abi vesiloodist on ülilainurkobjektiiviga pildistades- kaadri ääred on tänu objektiivi läätseehitusele külgedele vajunud ja silma järgi horisondi sirgu ajamine üpris keeruline. Kui aga kaamera küljes olevale loodile vaadata, on kohe selge, kuhupoole kaamerat keerata.

Tänu vesiloodi kasutamisele oli lihtne horisonti sirgeks keerata. Saaremaa, 2008 august. Statiivilt, täiskaader.Cullmann vesilood.

1 Comment:

Anonüümne said...

Soovin autori õpetlikule jutule oma kogemust lisaks jagada loodi soetamisel. Ostsin ühest tuntud fototarvete kauplusest kõige kallima loodi ja mõtlesin, et kallis on ju ikka hea ja täpne. Aga peale üht pildisessiooni arvutist pilte vaadates oli pettumus suur, kui avastasin pildid kaldu olevat. Lood valetas! Käisin taas fotokaupluses ja hakkasin uut loodi valima. Alustasin kõige kallimast. Kontrollisn loodi selliselt, et asetasin loodi lauale ning ühtpidi vaadates jätsin meelde mulli asendi. Kui nüüd loodi teistpidi keerasin pidi mulli asend olema täpselt sama. Esimesed neli loodi heitsin kõrvale ja alles viies oli täpne. Uskumatu lihtsalt kuidas uued loodid valetavd ja selliseid üldse müüakse.

Meelis Kivirand

Postita kommentaar

 
Lendoravale Looduspilt.ee banner