Viies aastaaeg Soomaal

Soomaal on suurveed praegu täie hooga voolamas ja veetase suvisest keskmisest mitu meetrit kõrgem, näiteks Halliste jõgi on 3.10 meetrit keskmisest üle(7. aprilli seis). Suuremate üleujutuste ajal on üleujutusala hinnatud 210 ruutkilomeetrile. Rasketele teeoludele vaatamata otsustasime sõbraga olukorda vaatama minna. Üleujutusi oli Soomaal ka eelmisel aastal, kuid vähemalt suvel ei olnud need teedele väga laastavalt mõjunud. Seega ei osanud me arvata, et seekord võiks seis hullem olla, aga kevadised pehmed teed olid suurveele siiski mitmel pool pidanud alla vanduma.

Tugev vool on tee mitmes kohas kraavi viinud ja nii tuleb ilmselt igakevadiselt teed peale suurvett uuesti korda seada


Jõgi või tee? Vesi oli igatahes põlvini ja vool nii tugev, et tahtis ka auto jõe tahte järgi liikuma panna


Kuigi paljud olid looduse stiihiast ja kevadisest ilust osa saama tulnud ka sõiduautodega, on praegusel ajal Soomaal kõige õigem liigelda maastikusuutlikumate autodega. Või siis hoopis kanuudega :)

Soomaa viies aastaaeg on fotograafile kahtlemata väga põnev, kuid samas tuleb pildistajal arvestada mitmete raskustega. Näiteks ei pääse ilma kalamehekummikuteta teest enamasti kaugemale, sest metsa all on vesi mitmel pool vööni ja libedal ning veel jäätunud metsaalusel kõndides on tasakaalu säilitamiseks palju abi statiivist. Kui siiski on õnnestunud metsa jõuda, on see kindlasti pingutust väärt, sest sellist metsaalust näeb ainult Soomaal üleujutuse aegu. Ja see on vaikse ilma korral oma peegeldustega omamoodi lummav ja kaunis.

Pruunika rabavee alt paistab veel talvine jää



Keeris







Mulgi heinamaa

3 Comments:

Urmet said...

Ükspäev just teles rääkis, et linnarahvas käivat seal dziipidega nö möllamas ja teid lõhkumas. Tahaks tegelikult väga loota, et loodussõbralikud piltnikud seda ei tee. Siinse artikli dziibipilt on kahjuks või õnneks hea näide, milline sõidustiil ei oleks seal praegu soovitatav.

Aivar Ruukel said...

Jääb vaid Urmetiga nõustuda. Paraku leidub hulgi loodusesõpru, kellel "sõprus" see väljendub looduses rallimas käimises...

Tanel said...

Jah, nõustun samuti teiega. See pilt on kindlasti näide, kuidas seal sõita ei tohiks. Iga suurvee ajal on oma osa teede lõhkumises lisaks veele ka autodel. Uskumatu, kui palju teekatet tegelikult üks auto veest läbi sõites üles viskab ja kõik see voolab veega kaasa. Nägin seda ka ise, kui tee ääres pilti tegin: peale möödasõitvat autot oli vesi kraavis minut-paar ikka väga sogane ja pruun. Ja kui selliseid sõitjaid on palju, siis ei ole tagajärjed teadagi head.

Postita kommentaar

 
Lendoravale Looduspilt.ee banner