Kuupilt

2008. aasta oktoobrikuine täiskuu kerges pilvevines, mis lisas Kuu ümbrusesse õrna heleda kuma. 300mm + 1.4TC

Kuu kui meile lähib taevakeha on mulle alati huvitav tundunud ja seega on loogiline, et olen püüdnud temast ka pilti teha. Juba minu väikese kogemuse varal võib öelda, et see polegi nii lihtne - ma mõtlen Kuust silmapaistvat pilti teha. Sest paraku on ka andekad loodusfotograafid avastanud, et Maa kaaslane on päris atraktiivne pildimaterjal. Seda enam tuleb kulutada aega planeerimisele ja katsetamisele. Seega, millest alustada?

Nagu igasuguse muu foto tegemisekski, läheb kõigepealt vaja elementaarseid taustateadmisi pildistatavast. Kuu puhul tähendab see loomulikult seda, et on vaja teada, kuna teda üldse on võimalik taevas näha. (Vahemärkusena: Kuu ei ole alati taevas, kui pimedaks läheb, tegelikult tundub tema ilmumine horisondi kohale olema palju kaootilisem, vähemalt mulle on selline mulje jäänud:P). Üks koht, kust Kuu loojumise ja tõusmise andmed (lisaks kellaajale ka ilmakaared) leiab, on igasugune vähegi korralikum käsi-GPS. Natuke ebamugavamaks variandiks on Googoli kasutamine ja vastava info kaevamine Internetist.

Ühe koha inglise keele valdajate jaoks leidsin sellelt aadressilt: http://aa.usno.navy.mil/data/docs/RS_OneYear.php Kasutamiseks peab teadma huvipakkuva koha geograafilisi koordinaate ja aega võrreldes GMT'ga. Tulemuse saab väga ebamugava tabeli formaadis terve aasta kohta. Puudub info ilmakaarte kohta.

Kiiresti liikuvad madalad pilved noorkuu ajal jaanuaris 2008. 300mm + 1.4TC

Nüüd, kus on välja uuritud, kuna Kuu paistab, on paras aeg mõelda, milline võiks veel tegemata uus ja imeline kuupilt välja näha. (Aga seda võib samahästi ka kõige enne teha:~) Seega on ilmselt oluline arvestada ka Kuu faasiga. Kui ikka plaanis oli teha pilt sedapidi kõverusega, nagu on noorkuul, siis võib vanakuu pidi kaar asja päris ära rikkuda. Igatahes leiab faasid pea igast kalendrist ja ajalehest.

Täiskuu loojumine maikuu varahommikul 2009. aastal. 150 mm

Nüüd olekski paras aeg õue minna ja taeva suunas säritama hakata. Millised on reeglid Kuu pildistamiseks? Ma arvan, et neid vist õnneks polegi, sest kuupildile võib läheneda väga erinevat moodi - foto Kuust ei pruugi tähendada ainult tihedalt kaadrisse püütud täiskuud.
Mitte küll pilt Kuust, aga siiski kuupilt - Kuust valgustatud järvejää ja pragu selles. Detsember 2008, 18-70 mm objektiiv @ 44 mm

Siiski siin paar tähelepanekut, millest mina juhindun:

  • Kuigi Kuud saab väga edukalt pildistada ka päeval, on siiski sageli tegemist pimeda või vähemalt hämara ajaga. Statiiv ja distantspäästik on omal kohal.
  • Peab arvestama silma ja kaamera valgustundliku elemendi erinevat dünaamilist ulatust. Sageli võib hämaras silma järgi vaadata, kuidas pildile saaks jätta nii Kuu kui selle ümbruse, aga pildile jääb vaid hele kuu ja süsimust ümbrus.
  • Lihtsam on kasutada M-režiimi, siis pääseb pidevast särikompenstatsiooni muutmisest. Samuti ei tule kahjuks fookuse keeramine manuaalse peale.
  • Kui pildil on ainult ümarik kuuketas ja tühi taevas, on seda olulisem koht kadreeringul, mis peab olema lõpuni läbi mõeldud ja ideaalselt vormistatud.
  • Säriaega ei tohi lasta väga pikaks (1 sekund on juba liig) kui eesmärgiks on pilt suurelt kaadris olevast teravast Kuust - Kuu liigub hirmsa kiirusega taevas edasi. Seda märkab kahjuks ka siis, kui kadreering on täpselt paika sätitud ja juba varsti on ta kaadrist välja ujumas. Siiski ei maksa kurvastada, kui tundub, et joonis ei ole hoolimata kiirest säriajast päris nii hea, kui objektiiv võimaldaks. Põhjuseks on Maa atmosfäär, mis jääb objektiivi ja Kuu vahele ning udustab pilti.
Kuuvarjutus augustis 2008. 300mm+1.4TC

Napilt mahtus ära! Noorkuu 2008. aasta juunist. 300mm+1.4TC

Ja lõpetuseks üks fakt kõigile, kelle mõtted liikusid küsimusele, et kui pikk peaks olema objektiiv, et saada Kuu tervenisti kaadrisse ilma suurema tühja ruumita. Võttes arvesse, et Kuu paistab Maalt ca 0.5 kraadi suurusena (täpselt sama suur, kui Päike), läheb täiskaadri ees vaja 2200mm fookuskaugusega objektiivi.. Igatahes jõudu ka kõigile neile, kel Kuu kaadrisse püüdmiseks nii pikka telet ei leidu!:P

0 Comments:

Postita kommentaar

 
Lendoravale Looduspilt.ee banner