Jõllitajad

Märkasin rannavallil oma vanu tuttavaid metsikuid lambaid (7 või enam talve vabaduses olnud) ning otsustasin sellesuviseid tallesid jäädvustada. Olin saanud vaid paar pilti teha, kui korraga maandus üks võimas merikotkas lammaste taha kaljule. Püüdsin teha selliseid fotosid, kus nii lambad kui kotkas korraga peal on, ent üks objektidest jäi muidugi udune. Tuli ka paar rahuldavat pilti, ent neid näitan ehk mõni teine kord. Vähem kui 5 minuti pärast märkasin, et lambad hakkasid midagi jõllitama. Tõstsin pea korra kaamera tagant välja ning nägin, et minu ja lammaste vahele oli ilmunud üks noor rebane. Suumisin toru kiirelt välja, et tuleks kena ühispilt. Kusjuures, üks lammastest otsustas kiire sammuga rebase eemale peletada.

4 Comments:

Karl said...

Ma tean, et sellised metsikud lambad on Vilsandil olemas, kuid ei ole teadlik nende põgenemisest, et millal ja kus kohast?

Kunter said...

Lihtsalt kunagi, kui põllumajandus saarel lõpetati, siis viidi lambad minema (osad ilmselt ka söödi ära), ent väike grupp lambaid jäi märkamatult maha. Esimestel aastatel grupp vähenes kiiresti(minu vaatlustel jäi vaid 4tk alles), ent viimaste aastate vähese lumega talvedel on arvukus taas üle 20 tõusnud.
Nüüd eelmisest aastast alates on hakatud jälle lambaid sisse tooma Vilsandile. See aasta oli peaaegu 1000 ökolammast Vilsandi rannaniite söömas, elektrikarjusega piiratud aladel küll. A metsikud lambad on kohe teist nägu ja tegu.

Karl Ander Adami said...

Elektrikarjused piiravad liikumist ka pisut?

Kunter said...

Kui sa mõtled inimeste liikumist, siis tegelikult mitte. Mina vähemalt ulatun igalt poolt üle astuma ja siin-seal on ka aias väravad ning isegi paar treppi on üle kõndimiseks.

Postita kommentaar

 
Lendoravale Looduspilt.ee banner