Aivar Sokk

Pilt: Erakogu
1.Kunas ja milline oli sinu esimene kokkupuude looduse ja loodusfotograafiaga?
Ega väga täpselt mäleta, millal oli see kõige esimene kokkupuude, aga lapsepõlv möödus ikka maal. Seega vahetu kokkupuude loodusega oli iga päev kui sai naabripoistega metsas kolatud, onne ehitatud ja metsloomade jälgi uuritud.
Kuna elasin pikalt Saadjärve ääres, siis üks lemmiktegevusi oli kalapüük. Mäletan, et juba siis ronisin vabatahtlikult varahommikul üles, et kalale minna.
Huvi fotograafia vastu tekkis aastal 2002, kui soetasin oma esimese kaamera (seebikarp) Olympus D550Z / 3 MP. Mõnes mõttes on mul kahju, et huvi tekkis alles siis kui algas digitaalfotograafia võidukäik. Oleks tahtnud tunda filmi võlu. Vahepeal sai veel üks kaamera Olympus 770UZ / 4MP ära proovitud. Aga tõsiselt olin viirusesse nimega „fotograafia“ nakatunud siis, kui 2005 aastal muretsesin endale esimese peegelkaamera Nikon D50kit / 6MP. Selleks ajaks oli ka kindel, et lemmikteemaks saab loodusfotograafia.
Kuskil 2006 aastal liitusin „Looduspilt“ seltskonnaga, mis on minu (pildistamise) arengus tohutut rolli mänginud.

2.Kõige vaimukam, täbaram või naljakam kogemus seoses pildistamisega?
Võibolla see, et paar aastat tagasi sai ühel tuisusel ja külmal talvehommikul Kirna matkarajale mindud. Jõudsin oma matkal kuskil poole peale kui märkasin jõe ääres minki toimetamas. Laskusin kiiresti põlvele, et mind ei märgataks ja hakkasin pildiotsijast minki otsima. Aga oh õnnetust. Vahepeal oli lumi objektiivile sattunud ja pilt oli totaalselt udune. Rahmeldasin siis lapiga ja püüdsin meeleheitlikult klaasi puhtaks saada. Samal ajal silmanurgast jälgisin kuidas mink järjest minu poole tuleb (kuskil 10 meetrile), tagajalgadele tõuseb ja mind jõllitab. Mina samal ajal meeleheitlikult proovin oma objektiivi puhtaks saada. Mink uudistas mind mõned sekundid ja kadunud ta oligi. Pärast mõtlesin ,et mitte mina ei jälginud mingi tegevust vaid mink jälgis ühe kobakäpast fotograafi tegevust.

3.Milline teema köidab loodusfotograafias kõige enam?
Üldiselt olen kõigesööja ja proovin kõike, mis loodus pakub, pildile saada. Oma pilte vaadates tundub, et olen kõige rohkem lähivõtteid ja maastiku pildistanud. Lindude ja loomade jaoks pole kahjuks piisavalt aega olnud kuigi tahaks ka neid rohkem pildile saada.
Viimasel ajal on mind haaranud panoraamide tegemise hullus. Üritan igast olukorrast panoraami saada.

4.Milline asi peab kindlasti fotokotis olema, kui pildistama lähed?
Tassin enamasti kogu varustust kaasas. Aga kindlasti pevad LAETUD akud kaasas olema.

5.Kõige parem päevaaeg, aastaaeg, valgus ja koht pildistamiseks?
Pilti saab peaegu iga ilmaga teha. Lihtsalt peab hea idee olema. Samas idee tekib väga tihti spontaanselt ringi uidates ja loodust jälgides. Aga eks need paremad pildid on ikka kõige magusama (päikesetõus või loojang) valgusega tehtud. Aastaaegadest lemmikut pole. Väga ei meeldi sellised sombused ja vihmased sügisilmad. Pildistamiskoht sõltub paljuski valgusest, aga mulle endale meeldiks kui oleks mingi veekogu läheduses.

6.Unistuste pilt näeks välja milline?
Lendorava siluett kuu taustal. Tundub päris võimatu, aga unistada ju võib.

7.Põnevaim avastus siiani Eesti looduse kohta?
Iga õnnestunud pilt on avastus, mis paneb südame kiiremalt tööle ja toob naeru suule.
Aga avastada on meie loodust veel väga palju. See annabki indu ja tahtmist ikka ja jälle kaamerat haarama, et kõike seda jäädvustada.


Pilte autorilt (rohkemate piltide kiikamiseks vajutage siia)


''Kiskja''
''Lume lummuses''

0 Comments:

Postita kommentaar

 
Lendoravale Looduspilt.ee banner