Talvine retk. Teine osa

Sõbrapäeva puhul postitus ka ikka. Head sõbrapäeva kallid kaasaelajad ja liikmed!

Artikli kohta igasugune tagasiside ülimalt teretulnud!


Talvine retk

On aasta pimedamad ja sombusemad ilmad. Taevast sajab ebamäärast lumeollust ning valge aja nimetuse võiks ümber sõnastada hoopis hämarikutundideks. Arvuti taga norutamine on ammu ennast ammendanud ning kõrtsis istumine tundub lihtsalt ajaraiskamisena. Mis oleks, kui põrutaks loodusesse? Jääks kohe ööseks ka sinna. Lähme?!

Enne peadpidi tundmatusse vette hüppamist püüdsin uurida võimalikult palju talimatkamise ja väljas ööbimise kohta. Eestikeelset materjali kippus väheks jääma. Mind aitasid hea nõuga kogenumad matkajad, kelle kogemustepagas ulatub kümnetesse aastatesse. Siinkohal püüan ka lugejale anda nõuandeid, milleni olen jõudnud läbi praktika või omandanud asjatundjate käest.

Olen paljusid kuulnud ütlevat, et matkamisel on vaimne seisund kehalisest võimekusest olulisem. Suurem muskel aitab küll kergemini asju tassida, kuid sellest pole mingit abi, kui puudub huvi looduse ja matkamise vastu. Seega järgnev tekst on mõeldud eelkõige neile, kellel huvi.

Esimesena soovitan leida sõber(sõbrad), kes oleks samuti huvitatud lumehanges ööbimisest. Koos on kergem - nii moraalselt kui ka varustust kandes.



Loo autori põhilised liikumisvahendid- räätsad ja kelk. Kelk on vajalik sellepärast, kuna seljakotti ei mahu tihti asjad ära.

Sean lühidalt järjekorda tegevused, mille täitmisel on võimalik pääseda metsa ööbima.

Nr1. Muretse endale ilmastikukindel matavarustus. Õnneks on võimalik osa asju ka laenutada. (vaata Nipernaadi matkaklubi kodulehte: www.nipernaadi.ee)

Nr2. Tee soetatud varustusega prooviööbimisi (maa)koduõues. Sellega selgitad välja esialgsed tõrked telgi püstitamisest kuni enda isoleerimiseni maapinnast. Kui öösel hakkab liiga jahe, siis on võimalik alati tuppa pageda. Testi ennast ja asju!

Nr3. Õpi kasutama matkapliidil töötavaid gaasi- või vedelkütuse põleteid. Kui vajalik tulehakatis puudub või piirkonnas lahtise tule tegemine keelatud, on vee keetmine põletiga asendamatu. Põleti eelsoojendussüteemiga töötamine vajab harjutamist.

Nr4. Valige välja asukoht, kuhu kavatsete sõprade-tuttavatega minna. Esimese kohana sobib hästi mõne tuttava eramets, kus võõrast rahvast ei käi ning koht juba varem nähtud. Hiljem, kui kogemused olemas, saab ööbida ka võõral alal. Enda asukoha määramisel suurepärane abivahend on GPS seade.

Nr5. Tee trenni, et jõuaksid kanda varustust. Pidage meeles, et kui matkate koos rühmaga, siis vastutate ka oma seltsiliste elu ja tervise eest. Seetõttu püüdke olla võimalikult terve ja heas vormis. Näiteks ujumine pakub suurepärast treeningut ning toob vastupidavust.


Kööginurk. Hõbedast ümbris on abiks külma ilma puhul soojuse hoidmiseks.

Hädavajaliku varustuse nimekiri. Näidisena on toodud loo autori arvates matkamiseks sobiva firma tooted. Ehituspoodidest leitav kaup võib oma odavuse ja kvaliteedi poolt nii mõnelegi matkapoele silmad ette anda.

Sokid ja saapad. Spetsiaalsed matkasokid on küll kallid, kuid juhivad higi eemale ning ei lähe rulli. Kaks-kolm paari sokke kahepäevaseks matkaks on piisav. Mitmekihilisus aitab jalal hingata ning samal ajal hoida sooja. Ei sobi villased ega puuvillased froteesokid.

Saapad peaksid enda jala järgi eelnevalt sissekäidud olema. Korralikust täisnahast või goretex/sympatex materjalist täistallaga hüppeliigest toetav matkasaabas on parim valik. Eriti külma talve puhul on saadaval ka seest vooderdatud saapaid. Saabaste ostmisel tasuks poodi kohale minna ning proovida, milline istub jalga kõige paremini.

Näidis: Mäesuusa- ja matkasokk firmalt Lorpen

Termopesu. Kehale vastu olev riie juhib hästi niiskust eemale ja hoiab samas ka soojust. Kaasa võiks võtta kolm-neli paari. Märg pesu ei täida oma funktsiooni. Öösel magamiseks soovitan selga tõmmata kohe mitu paari. Pigem olgu õhtul magamiskotti pugedes alguses veidike palav, kui külm, sest öö möödudes kaotab keha palju soojust.

Näidis: Aclima

Pusa või jakk. Soovitavalt mikrofliisist, kuna juhib higi kehast eemale, kus see siis läbi hingava väliskihi välja aurustub. Jaki mõõtmetega peab arvestama, et sinna alla mahuks ka fliis.

Näidis: Windstopper

Jope ja püksid. Kaks märksõna- hingavus ja vettpidavus. Korraliku hingavusega, mitte vähem kui 15000 gr/m2 kerge koorikjope(konstruktsiooniga 2L või 3L). Kihilisus tagab vee tõrjuvuse riidelt ja hea hingavuse. Lumes rassides on ülioluline, et kehasoojus ei muutuks higiks, vaid pääseks välja.

Pükste hingavus ja konstruktsioon võiks jääda samale tasemele, mis jopelgi. Sobivad kerged traksidega tormipüksid. Välistatud on paksud mäesuusapüksid ja -jope, sest ei ole tehtud hingavast materjalist ja tihti lasevad läbi vett.

Näidis: Hannah või Iguana

Matkaköök. Igasugused toidud, mis sisaldavad helbeid, on väärt energiallikas. Vähimaks toidukorra hulgaks loetakse 100 grammi kuivaineid ränduri kohta. Kergemini lõhustatakse kehas suhkruid, kuid nende toime pikkus jääb üürikeseks. On vaja toitaineterikkaid sööke- erinevad teraviljahelbed ja pudrud sobivad selleks imehästi. Vee keetmiseks soovitan vedelkütuse peal töötavat priimust. Gaas külmub talvel ära ning selle ülessoojendamine on tülikas ja aeganõudev. Kütust võtta kaasa väikese varuga. Minu priimuse pudeliga(mahutavusega 0,5L) saab vett keeta ühele inimesele kaks päeva. Sinna alla kuulub nii tee- kui ka pudruvee keetmine. Kui näljaseid suid on enam kui üks, võiks kaasa võtta kütust pea kaks korda rohkem, kui arvatakse toime tulevat. Juba põleti eelsoojendus kulutab palju. Täpsemad kogused ilmnevad praktikas.

Näidis: Primus matkapliit

Magamiskott ja telk. Olen soetanud endale Ferrino Diable1200 sulgtäidisega magamiskoti ning kiidan toodet. Kõrge mugavustase (firma sõnul meessoost isikutel -160C) hoiab keha soojas. Tõsi küll- kõige külmem öö, mida olen selle magamiskotiga veetnud, jäi -13 kraadi juurde. Ühe kihi sooja pesuga ajas asja ära, kuid soovitan öösel kanda lausa kolme paari sooja pesu. Kui arvestada, et telgi sees oli õhk mõni kraad soojem kui väljas, siis selle magamiskoti alumised jahedusastme piirid on veel enda kehal testimata. Sulgtäidisega koti puhul tuleb olla hoolas, et suled ei saaks märjaks- siis kaotab see oma funktsionaalsuse.

Telkide puhul valida kahekihilised, st pealiskilet ja sisetelki saab üksteisest eraldada. Sellise telgiga võidad mõne kraadigi juurde ja külmal talvel tähendab see kehale olulist energiavõitu. Lumepõlled ei ole olulised, sest telk jääb nagunii lume ülemisest piirist veidike allapoole. Soovitan kumera kujuga telki, sest hoiab paremini ära telgile tuleva tuule ja lume. Kaheinimese Husky Flame telgi viga on selles, et kogu sajav lumi jääb telgi katusele ja hommikuks võib see sulama hakata ning telgi seest märjaks teha.

Näidis: Ferrino

Madrats. Isetäituvad madratsid maksavad küll palju, kuid isoleerivad(paksusega viis sentimeetrit) maapinnast keha kõige paremini. Ei soovita „munarest“ tüüpi madratseid, sest liigutades ennast selle peal haihtub madratsi pooridesse kogunenud soojus hetkega. Kui siiski otsustatkse porolonmadratsi kasuks, siis sellise, mille paksus jääks üle sentimeetri ja oleks altpoolt hõbedase kattega. Üldiselt saab metsas kuuseoksad ka madratsi funktsiooni täitma panna, kui nad asetada tihedalt telgipõhja alla.

Näidis: THERM-A-REST

Liikumisvahendid. Tuhkjas lumes on heaks abimeheks räätsad, mis kergendavad liikumist oluliselt. Ehituselt kõige lihtsamad on kummikinnutusega, mis sobivad peaaegu igale suurusele. Ivesteerida tasuks sellistesse, mis hoiavad jala võimalikult liikumatuna vasakule või paremale suunas. Endal puudub kokkupuude suuskadega matkamisest, kuid olen kuulnud, et suusad annavad eelise, võrreldes räätsadega, kõva koorikuga lumel liikudes. Ka laius peab olema murdmaasuusast jämedam, muidu vajud raskusega lihtsalt sügavale lumme.

Näidis: TSL outdoor

Seljakott. Rohkete lisataskute ja nööridega, mille külge asju riputada ja siduda. Kuid sidemed peavad olema tugevad ja stabiilsed. Polsterdatud õla- ja vöörihmadega ning kõhu ja rinna kinnitustega vööd aitavad raskust kehal paremini jaotada. Suurema mahutavusega kotid(85-110L) ahvatlevad kaasa võtta küll palju, kuid väsitavamatel retkedel võivad matkajal tekitada koormaeesli tunnet. Jälgida lihtsat reeglit- kaasa võtta vaid hädavajalik!



Vettpidavad riided on hädavajalikud, et vihmase ilma korral ei märguks riided ning hoiaksid keha soojas.

Nippe ja nõuandeid

*Magamiskoti soetamisel võrrelda comfort astet. Ekstreemne jahedusaste, mil inimene saab kotis ööbida, näitab olukorda, mis on ärakülmumisele üsna lähedal. Inimene saab seal viibida sellise külmaga vaid vaevu-vaevu.

*Enne magamaminekut mitte tarbida suure veesisaldusega tooteid- hommikuks lähevad silmalaud paiste. Endal ebamugav.

*Magades ei tohi pead magamiskotti sulgeda- liigse süsihappegaasi sisalduse tagajärjel viibivas keskkonnas võivad tekkida ajukahjustused või isegi surm. Lumeonnide puhul on tegu sama nähtusega- hapnikust raskem CO2 vajub alla ning kui onn on suletud ei pääse süsihappegaas sealt välja. Ei piisa august laes, et lasta hapnikku tulla onni. CO2-te saab juhtida iglust välja asemetest madalama allapoole kaldu süvendi kaudu.

*Mitte unustada vetsupaberit!

*Toituda tervislikult ning regulaarsete vahedega. Kuna keha peab saama energiat pidevalt juurde, on õigete toidukordade pidamine eelduseks vajamineva jõu kättesaamiseks terve matka vältel.

*Magamise ajaks mässida puusa ja kõhu ümber termokile- see hoiab soojust ja peegeldab altpoolt pidevalt õhkavat külma. Neid saab osta apteegist mõistliku hinna eest. Teine kile asetada madratsi(te) alla.

Ei saa mainimata jätta asjaolu, et talimatk võib kujuneda rahaliselt kalliks ettevõtmiseks. Kui aga muretsetud varustusega õigesti ümber käia, kestavad asjad aastaid ning kogemuste lihvides saavutate matku, mida on hiljem mõnus meenutada.

Põnevaid matkaelamusi!

Tekst ja fotod: Meelis Kalev



Uus ja vana. 1968. aastal toodetud "Rekord 1" töötab petrooliumi peal. Pole küll katsetanud, kuid kuju järgi võtab küll palju ruumi matkakotis. Seevastu uuema aja Primuse põleti ja vedelkütuse pudel mahuvad lahtivõetuna kenasti matkakotti ära. Kiviaja toodet pole küll proovinud kasutada, kuid süsteem on jäänud samaks- eelsoojendiga põleti.







Näha on, et mõnele matkajale on retk liiga kurnav olnud...



Samal platsil 2005.aastal peeti looduspilt.ee esimest kokkutulekut. Ümbrus on samaks jäänud, kuid pink ja kiikumisnöör on 2011.aasta seisuga välja vahetatud. Kirna matkarada, Alam-Pedja looduskaitseala. Vanade heade aegade terviseks!

2 Comments:

Anonüümne said...

Asjalikud soovitused! /Gaida/

Siim said...

Väga mõnus ja praktiline lugemine. Eesti loodus(foto) blogosfääris võiks rohkem selliseid "kaadritaguseid" lugusid ilmuda :)

Postita kommentaar

 
Lendoravale Looduspilt.ee banner