Fototehnika ostmine järelturult

Järelturu poole vaadatakse fotovarustuse hankimiseks kõige sagedamini selleks, et saada mingi jubin odavamalt kui poest. Samuti võib olla põhjuseks, et soovitud asja poes (enam) ei müüda. Ent tasuta lõunaid pole ja sedapuhku tuleb arvestada, et riskid mingit moodi petta saada on kõrgemad kui muidu. Ja kõrget riski peab tõesti arvestama, sest igaühega võib juhtuda, et nahk kuidagi üle kõrvade tõmmatakse. Risk on seegi, kui ostuga läheb kõik hästi, aga hiljem võib ilmneda kauba juures mingi viga ning siis avastatakse, et garantiid ei olegi.

Kui esimene peegelkaamera on alles ostmata ja plaanis on tulevikus palju lisavarustust osta kasutatud peast, tuleb seda arvestada ka kaamera ostul. Kindel valik on siin Canon ja Nikon, sest nende järelturg on Eestiski päris külluslik. Samas on viimasel ajal olukord paranenud ka teiste tootjate osas, seega ei pea välistama neidki.
Kasutatult ostetud Sigma 150 mm makroobjektiivi ja samuti kasutatult ostetud Nikon D300 fotokaameraga tehtud pilt - siiani pole probleeme esinenud.

Mida tasub järelturult osta?
Loomulikult võib järelturgu kasutada kõigi mõeldavate fotojubinate hankimiseks. Kuid ilmselt kõige mõttekam on kasutatuna osta objektiive - optika on fototehnika kõige kallim osa ja seetõttu hinnasääst kõige suurem. Samuti on objektiiivid üldjuhul üsna vastupidavad, kestes kaugelt üle tänapäeva lühieluealiste digikerede. Kui objektiiv on hästi hoitud, toimib ta sama hästi kui uus ning järelturule kiikamine võib olla vägagi põhjendatud. Igal juhul tasub küsida garantii kohta.
Päris kasulik on järelturult osta peaaegu uusi asju - kui müüja on korralik, saad põhimõtteliselt uue asja kõvasti soodsamalt kui poest.
Seevastu pruugitud kaamerakere ost on küllaltki riskantne. Võimalik, et kaamera läbisõit läheneb juba katiku eluea lõpule (pilti on tehtud juba nii palju, et katik on kulunud ja võib ribadeks minna, remont on kuuldavasti suhteliselt kallis). Kui müüja teatab reaalsest palju väiksema läbisõidu, võib ees oodata päris halb üllatus. Üldreegel on, et odavama klassi peegelkaamerate katikud on vähem vastupidavad kui profiriistadel. Kui algtaseme kaamera läbisõit kisub üle paarikümne tuhande särituse, võiks pigem otsida uuemat kaamerat. Seevastu profikeredel ei ole näiteks 20 000-kaadrine näit eriline probleem.

Ja veel üks asi, millele tähelepanu pöörata. Ei tasu osta mingit asja, mis on üks esimesi eksemplare uuest mudelist (aga eriti käib see objektiivide kohta). Ikka juhtub nii, et testimisperiood on tootjal liiga lühikeseks jäänud ja esimestel toodetel esineb mingi imelik viga. Hiljem see viga parandatakse ilma suurema kärata, sest ega keegi ei taha ju tunnistada, et midagi läks valesti. Üks selline kogemus mul on - objektiiv osutus pisut praagiks. Mingil hetkel lakkas suumirõngas kogu ulatuses töötamast. Võimalik ka, et asi ei olnud tingimata selles, et toru oli olnud üks esimesi selliseid, mis toodeti, vaid tootjas. Igatahes hoiatuseks, et Tokina 11-16'ga võib selline asi juhtuda ja võib-olla on tõesti õigus neil, kes soovitavad osta kaamera marki objektiive..

Kus neid asju müüakse?
Toon siinkohal välja neli minule teadaolevat paremat ostu-müügikohta Eesti internetimaastikul. Kui keegi teab veel häid kohti, on täiesti lubatud nende lisamine kommentaari näol:-)

http://eestifoto.paper.ee/kuulutused/
Eestifoto lehel on väga hea valik igasugust tehnikat, kuulutusi on palju ja uusi lisandub sageli. Võib-olla saaks miinusena välja tuua kompaktkaamerate vähesuse, aga tegelikult leiab neidki.

http://fotokala.ee/foorum/
Fotokala foorumi kuulutuste sektsioon on vist kõige aktiivsem ärikoht Eesti fototehnika järelturul. Silma on jäänud ka päris palju huvitavat vanemat fototehnikat.

http://www.looduspilt.ee/foorum/index.php
Looduspildi ostu-müügi foorum on viimasel ajal palju kasvanud. Eriti hea koht Looduspildi kasutajatele, sest kui kasutajad üksteist tunnevad, on raha liigutamine hoopis turvalisem.

http://foorum.hinnavaatlus.ee/viewforum.php?f=61
Hinnavaatluse fototehnika ostu/müügi/vahetuse foorumis on teistest ehk rohkem kompaktkaamerate kuulutusi. Päris palju ka kõiksuguseid objektiive ja keresid.

Paljud kuulutused on mitmes kohas korraga. Mulle on siiski jäänud mulje, et Eestifoto kuulutusi sageli mujale ei panda, seega tasub midagi otsides kindlasti ka sinna vaadata.

0 Comments:

Postita kommentaar

 
Lendoravale Looduspilt.ee banner