Minu "rannaputka" lühitutvustus

Varje tegemiseks peab esmalt tekkima vajadus. Erinevad looduskeskkonnad ja "modellid" nõuavad isemoodi lähenemist. Seega ei saa ma teile soovitada, et tehke kõik omale selline varje nagu mul. Minul tekkis vajadus säärane vineerist varje ehitada, sest Vilsandi pidevad karmid tuuled muudavad kilest matkatelgi kasutamise tihti ebapraktiliseks (telk hakkab laperdama ning juba telgi püstitamine tuulega on keeruline). Lisaks on sellist varjeputkat kindlam tunne pikaks ajaks üksi jätta.


Kui põhjaks on väikse puutepinnaga raam, siis ei riku varje pikemal seismisel loodust.

Vineer on suhteliselt odav materjal, kuid sellest ehitamine nõuab palju toestust. Iga vineeriplaat vajab väikest karkassi äärtesse. Varje suuruse puhul lähtusin ATV järelkäru laiusest, et oleks kergem transportida. Kõrgus on enam-vähem selline, et soovi korral saan ka käpukil sees olla (nurk pildiotsijaga on selles asendis suhteliselt mugav, kogu aeg kõhuli lebades võib kael kangeks jääda). Põhi on putkast eraldiseisev, seega saab vajadusel ka väga madala pildistamisnurga. Putka katus on ehitatud kerge kaldega, et vihmavesi maha valguks, õhuke kiht mingit veekindlust lisavat vedelikku on ka peale määritud.


Varje asukoha valisin välja juba enne ehitamist ning ei pidanud pettuma.
Valged kogud on noored ristpardid, viimasel pildil on näha millise foto neist sealt saab.


Ees on paks riie, mille keskele on lõigatud auk, kust saab varjuki välja pista. Augu ümber on pingutamiseks pandud vana püksikumm. Riie lubab palju laiemat pildistamisnurka kui niisama auk vineeris. Riide liikumine linde ei häiri, pigem häirib peeglikolksust tekkiv heli. Külgedel on ka ümmargused klapiga augud, kust hädapärast saab pilti teha.

Heade varjetega kaob vajadus väga pika objektiivi järele:

Hallhaigur 170mm, 1/1000, f/8 , ISO 400


Ristpardi noorlind 170mm, 1/400, f/6.3, ISO 400

Loodan, et see lühitutvustus inspireerib teisigi endale spetsvarjet ehitama. Siit saate näha videot ühest mu rännakust varjesse ning sealt filmitud materjalist:

HD-s vaatamiseks kliki sõnale Vimeo

1 Comment:

Sven Z. said...

Väga asjalik lugu Kunter! Ja muidugi see videoklipp koos muusikaga oli eriti efektne. Kuldne hommikuudu pani päästikusõrme kihelema küll.

Postita kommentaar

 
Lendoravale Looduspilt.ee banner