Stereofoto

Metsas pilti tehes on alati üks ja põhiline probleem: nimelt ei jää pildile seda ruumilisust, mis tekib kahe silmaga vaadates. Kui aga panna üks silm kinni, siis pole pilt pooltki nii ilus. Kahjuks foto täpselt selline tulebki ja paljud pildid jäävad mul just selle tõttu tegemata.

Selle nädalal avastasin täiesti juhuslikult sellele probleemile osalise lahenduse, kui sirvisin 1999. aasta Rapla “Fotolehte”. Seal oli juttu stereopiltidest ja kõrval oli paar mustvalget näidet, mis väga ei imponeerinud, aga jutt oli paljulubav. Panin Flikr.com-i stereorammi otsingusse ja kui sealt tuli üle 10 000 vastuse, siis oli selge, et selles peab midagi erilist olema.

Hakkasin siis asja täpsemalt uurima. Stereogramme saab erinevate tehnikatega teha. Mina olen praeguseks kahte levinumat ja lihtsamat varianti proovinud ja tulemus oli hämmastav. Üks variant on magenta/cyan prillidega vaatamiseks (e. anaglyphs) ja teist varianti tuleb vaadata kõõrdis silmadega (e. Cross-eye), mille saavutamine on mõnele päris kõva pähkel, aga kui natuke harjutada, siis peaks igaüks hakkama saama. Tegin ühe pildi harjutamiseks, millele panin lihtsustuseks alla kaks valget ringi - kõõrita niikaua, kui kahe valge täpi keskele tekib kolmas ja siis vaata ülemist pilti. Toimib väga hästi nii et ärge kohe alla andke! :) Ootan kommentaarides väikest tagasisidet, et kuidas õnnestus ja mis üldse arvate. Aitäh!



Stereokujutise nägemiseks tuleb silmadega saavutada selline olukord, et kahe
valge ringi keskele tekib kolmas ring ja siis vaadata ülemist pilti.



Et ise stereopilti teha ja kui teil pole juhuslikult stereokaamerat, siis tuleb pildistada kaks pilti: üks ühest kohast ja teine eelmisest nt. 6,5cm paremalt või vasakult (pole väga täpselt vaja, aga 6,5 cm on normaalne silmdevaheline kaugus). Mida suurem vahe, seda suurem stereoefekt.



Üks katsetus veel, millega tekib päris metsatunne.

14 Comments:

Urmet said...

Jess!!! - sain nägijaks ja täitsa toimib :) Väga karm ca 10 minutine silmakõõrituse harjutus ja voila. Ikka päris lähedale läksin monitorile, et tulemus kätte saada. Punktiga oli lihtne aga nii kui pilgu üles suunasin oli stereo jälle läinud. Ja hullult väsitab silmi muidugi. Pikemas perspektiivis vaatamisele lisandub kartus, et äkki ühel hetkel jäävadki silmad kõõrdi :P

Sven Z. said...

Ma tahaks ka väga nägijaks saada aga kuidagi ei õnnestu :( Ilmselt tuleb endale need prillid muretseda. Igatahes väga huvitav kirjatükk. Aitäh Tõnis!

Tõnis Tuuga said...

Ohh, vähemalt ühel õnnestus:) Ma olen kaks päeva neid vaadanud ja silmad on veidi haiged küll, aga mitte midagi hullu:D Samas kui stereopildi teravaks saad, siis ei pea üldse enam silmi pingutama - vaatad nagu normaalset pilti. Prillidega on ainult see jama, et värvid lahevad jamaks ja pärast, kui prillid eest ära võtta, siis on silmadel nö erinev WB. See ka muidugi huvitav elamus:)

Urmet said...

Tulemus on muidugi väga reaalne.
Svenile ja teistele kel ei õnnestu. Algul jah harjuta silmi kõõritama ja fokuseerima nende punktidega. Muuda vaatamise kaugust niikaua, kui keskmise punkti teravaks saad. Lahe effekt tuleb.. nagu kolm pilti oleks üksteise kõrval.. ruumiliselt. Siis kui punktiga oled veidi harjutanud, siis vali sel ülemisel pildil see keskmine, kõige peenem esiplaanil olev tüvi ja proovi sarnaselt punktiga tulemus kätte saada. Head proovimist!

Tõnis Tuuga said...

Mu meelest on monitori lähedalt poole kehvem teravaks saada, kui kaugemalt. Mida lähemalt vaatad, seda rohkem peab silmi kõõritama:D Need, kes asja käppa saavad võivad teisi ka vaadata: http://adograaf.ee/tuugaKoopia/?search=stereo

Anonüümne said...

tere,
ei leidnud teie kontaktandmeid, paluksin neid aadressil tiia@blogileht.ee

Arvi Anderson said...

No minul on see asi täiesti käppas juba. Aga eks ma vabal ajal olengi selline kõõrdsilm :))) Algul sai vaid üht kohta pildil vaadatud, kuid nüüd saab juba isegi vaadata pildi erinevaid kohti ning isegi silmi pilgutada:D Kõige parema efekti andis see vees olevate toigaste pilt. Mingi eriti detailne pilt sobib minuarust kõige paremini. See, kui esiplaaniks rohi või kõrred olid, ei olnud nii hea, seal see efekt ei tulnud välja. Peale rohu muutusid kõik muu ruumiliseks küll

Tõnis Tuuga said...

Sellel rohuga pildil ma liigutasin kaamerat liiga palju ja rohi ei jäänud nii kõige parem. Toigastega meeldis mulle endale ka:)

Sander said...

Võimas!

Sander said...

Huvitav, kui kõvasti see silmanägemist mõjutab? Mina, veel kasvav poisslaps, kardan, et päris kõvasti. Kõrvalt võib päris jube vaadata olla, kuidas inimene nii jõhkralt silmi kõõritab. Piltidele keskendumine on esialgu hästi raske, aga pikapeale hakkab tulema küll. Mina sain pihta umbes 5 minutiga, aga ma ei tea, kuidas.
Üldiselt tekitab nende piltide vaatamine vist sõltuvust, seega väga palju ma neid enam ei vaata :)
Vist.

maigi said...

väga lahe efekt! tänud elamuse eest :)

leiutaja said...

Midagi on nende piltidega valesti - ei teki normaalset ruumilisust. Ehk on autor vasaku ja parema võtte asukoha segamini ajanud?

1953 said...

Hiljuti hakkasin stereopilte tegema oma Galaxy 5a neo mobiiliga kasutades Google Play-st saadud äppi 3dsteroid. Vaadanud nii palja silma kui Chromecast prillidega. Praegu pole stereopaaridest kaugemale jõudnud, kuigi muud võimalused olemas.

1953 said...

Võid vaadata ka nii, et vasakuga vasakut ja paremaga paremat. Parema fokuseerimise huvides too pilt silmadele algul lähemale ja siis aeglaselt vii kaugemale. Treeningu küsimus. Ise alustasin sel meetodil üle 50 a tagasi ja ei ole oma nägemisteravust siiani minetanud. See pidavat olema hoopis väga hea trenn silmadele, olen lugenud ☺

Postita kommentaar

 
Lendoravale Looduspilt.ee banner