Tanel Eensoo

Foto: Veljo Runnel

1.Kuna ja milline oli sinu esimene kokkupuude looduse ja loodusfotograafiaga?
Esimene kokkupuude fotograafiaga oli üsna ammu, aastal 2001. Olin 10-aastane, kui pildistasin isa Zenit’iga puuriida vahelt leitud nahkhiirt. Kuigi olin natuke varem ka proovinud, siis päris hästi ei osanud kõiki vajalikke nuppe paika keerata. Mõni pilt siiski tuli välja ja üks neist jõudis ka esimesse Loodusfoto Aastaraamatusse. Kokkupuuted loodusega olid veel varasemad, sest elan keset loodust. Ühel pool maja on väike heinamaa, mujal ümberringi mets. Lähimad naabrid on 4,5 km kaugusel.

2.Kõige vaimukam, täbaram või naljakam kogemus seoses pildistamisega?
Kõige täbaramad olukorrad mida üsna palju on ette tulnud, on sellised, et tekib ideaalne võimalus teha hea pilt, kuid fotoaparaati pole kaasas. Enamasti kuhugi sõites või koju tulles. Viimati jäi pildistamata see, kuidas händkakk oli musträhni kinni püüdnud. Ta lendas sellega üsna tee äärest ära metsa alla, kuid mitte kaugele, sest rähn vehkis alles tiibadega ja üritas lahti rabeleda. Sõitsime siis kiiresti koju, võtsin fotoka ja läksin kähku “sündmuspaigale” tagasi. Aga nagu sellises olukorras ikka – ei olnud seal enam kakust ega rähnis jälgegi. Käisin tükk aega läheduses ringi ja ei leidnud midagi. Kui koju tagasi hakkasin minema, siis nägin eemalt kuidas kakk puulatvade vahel lendas, kuid rähni polnud.

3.Milline teema köidab loodusfotograafias kõige enam?
Pildistan pigem väksemaid objekte ja ka pisidetaile, kui suurt maastikuplaani. Üldiselt köidavad aga erilise või müstilise valgusega olukorrad. Seda nii loodust, kui ka kõike muud pildistades. Siis on kõige huvitavam pildistada, kui valgust on vähe – pilvede vahel üksikud päikesekiired, kuu ja tähtede valgus.

4.Milline asi peab kindlasti fotokotis olema, kui pildistama lähed?
Kui pildistamise käigus (makro)objektiiviga asjadele liiga lähedale minna, siis mõnikord võib ka sellest läätsele jälg jääda – siis on hea, kui fotokotist on võtta objektiivi puhastuslapp.

5.Kõige parem päevaaeg, aastaaeg, valgus ja koht pildistamiseks?
Päevaajast on kindlasti parimad päikesetõusu ja loojangueelne aeg. Aastaajad on Eestis minu arvates kõik üsna erilised ja võrdväärselt huvitavad pildistamiseks. Valgusest oli juba eelnevalt juttu – see peab olema midagi erilist. Parim koht on arvatavasti mu kodukandi metsad.

6.Unistuste pilt näeks välja milline?
Mis täpselt pildil peaks olema, seda ma ei tea. Aga unistuste pilt võiks olla midagi uut, üllatavat, midagi mis tekitab positiivseid emotsioone.

7.Põnevaim avastus siiani Eesti looduse kohta?
Kuigi vanust mul veel eriti palju pole (ainult 18 aastat), olen siiski märganud kui erinevad on samad aastaajad eri aastatel. Mõnikord võib seda ka piltidel näha, kui peaaegu samal ajal ja samas kohas tehtud pildid on täiesti erinevad.

Pilte autorilt (rohkemate piltide kiikamiseks vajutage siia)

0 Comments:

Postita kommentaar

 
Lendoravale Looduspilt.ee banner