Aeg putukaid määrata

Vasakult: "Putukad ja ämblikud", "Loomade elu. Selgrootud III" ja "Euroopa putukad"


Olid soojad suvepäevad, lausa nii mõnusad, et välja ilmusid oma öistest varjupaikadest ka kõige unisemad putukad. Oli aeg nautida suve ja soojust. Suvi ajas välja ka piltnikke, kes usinalt putukaid kadreerisid ja jäädvustasid. Kindlasti jäi objektiivi ette mõni tundmatu mutukas, keda määrata ei oska, aga soov nime teada saada on suur. Euroopas on umbes 100000 putukaliiki, neist haruldasemaid ja vähem kohatuid on raskem määrata, kuid tänu määrajatele on ka neid võimalik tuvastada. Minu raamaturiiulil on kolm putukamäärajat, kõik on vajalikud ja head abivahendid putukate liigitamisel.

Jaanimardikas (Lampyris noctiluca). Emaste tagakeha alakülje tipuosa helendab rohekalt. Mitte ainult siilid ei maiusta tigudega, seda teevad ka jaanimardikad.

"Putukad ja ämblikud" George C. McGavin. 2005. aastal ilmunud teoses on sees üle 700 kogu maailmas elava putukaliigi. Värskendav on näha pilte putukatest, keda looduses võib leida just sarnastes oludes. Samas on ka fotodel oma negatiivne külg- fotod ja joonised ei ole mõõtkavas üks-ühele nagu neid looduses näha võiks. Muidugi on piltide eelis ka see, et nende kvaliteedis ei saa kahelda- suurem osa pilte on tehniliselt korras. Lisaks veel on määrajas sugukonna liikide arv numbriliselt määratletud. Mis eriti hea- ei ole vaid foto valmikust, joonis ja lühikirjeldus on pea iga sugukonna liikide tüüpilistest vastsetest ja nende elutsüklitest. Küll lühidalt, kuid informatiivselt. Teoses "Putukad ja ämblikud" on välja jäetud liblikaid käsitlev selts. Liblikatest on välja antud eraldi raamat "Liblikad" kirjastuse Varrak poolt.

Pargi-tähnikvaksik(Calospilos sylvatus). Puhkeasendis meenutab liblikas kaugemalt vaadates linnu väljaheidet. "Euroopa putukad" on määraja, kus enamus pilte on joonistatud putukatest puhkeasendis (ülevalt alla).

"Loomade elu. Selgrootud III" Väga head ja huvitavat infot/ fakte saab teada selgrootute putukate kohta. Näiteks kuidas herilased orienteeruvad pesa otsimisel (lk 338). Raamatupoodides pole "Loomade elu" enam ammu müügil. Küll aga on teos saadaval suuremates raamatukogudes. Fotod on nostalgiliselt must-valged. Sain ise samast raamatust abi saviherilaste (Odynerus spinipes) elukäigu uurimisel.

Hooghännaline. Kuigi määrajates on hooghännaliste sugukond kirjas, ei saa siiski määrajate abil liiki detailsemalt määrata, sest infot täpsemaks tuvastamiseks on vähe.

"Euroopa putukad" Michael Chinery. Määraja on kohandatud Eesti oludest lähtuvalt- kõigi liikide puhul on määratletud, kas liiki on kohatud ka Eestis, piisavate andmete olemasolu korral on täpsustatud liigi arvukust siinmail (haruldane, sage või hoopis kodumaal tavaline). Paljude liikide puhul on rooma numbritega märgitud ajavahemik, millal võib kohata selle liigi valmikuid. Iga liigi suurused on täpselt paigas. Jooniste kõrval on ka märgiga tähistatud mutuka sugu. Kuigi Eesti Entsüklopeediakirjastuse kodulehel on märgitud, et raamat on läbi müü

dud, siis Karli andmete põhjal oli septembris Tallinna Ülemiste Apollos teatmik veel olemas.


Vasakul nõmmeliivika (Cicindela campestris) valmik. Määrajate abiga kerge tuvastada.

Paremal liivika vastne. Raskem tuvastada.





Head määramist!

3 Comments:

Kunter said...

Ise oman McGavini "Putukad ja ämblikud" ja ka "Liblikad". Kas oleks mõtet hankida ka "Euroopa putukad", on sel mingeid eeliseid?

Meelis Kalev said...

Kui rahalised võimalused lubavad siis oleks küll mõtekas ka "Euroopa putukad" hankida. Esimene eelis on see, et saad kahe teose asemel loodusesse kaasa võtta ühe. Sisult on ka mahukam "Euroopa putukad" ning kohandatud vastavalt Eesti putukatele.

Karl said...

Pääks ise endale ka muretsema, muidu jään varsti määramisega kimpu. Kusagil olid ka netis üleval liigiti igasugu putukad, egas sa Meelis seda lehekülge ei tea? :)

Postita kommentaar

 
Lendoravale Looduspilt.ee banner